DELAVNICA SUIS-VIDE

Čas dogodka: 22.11.2016 od 9:00 do 13:30

Moderna tehnika počasnega kuhanja v vakuumu pri nizki temperaturi. Brezplačni izobraževalni seminar najmodernejše tehnike kuhanja!

Razkrili vam bomo vse skrivnosti te priljubljene tehnike kuhanja, ki osvaja chefe in ljubitelje dobre in zdrave hrane!

Sous vide pravzaprav ni nova tehnologija kuhanja, saj jo poznamo v praksi že iz 16 stoletja, moderen način pa od leta 1974, ko je francoski chef Georger Pralus tehniko ponovno obudil, zahvaljujoč novi tehnologiji, ki je takrat prišla na trg, vakumiranje. Sama tehnika ni nič posebnega. Običajno kuhanje poteka v prisotnosti zraka, ki ustvarja oksidacijo in pri tem proizvaja škodljive proste radikale, hrano oksidira, ji spremeni barvo in poslabša okus. Vakuum nam omogoča, da kuhamo brez prisotnost zraka (oksidacije), zato je hrana neprimerno boljša po okusu, ker ni zraka (kisika) ni razmnoževanja aerobnih bakterij, torej lahko temperaturo spustimo nižje in kuhamo počasi, pri nizki temperaturi, da v hrani ne zgubljamo vitaminov, mineralov, ne poškodujemo celic beljakovin. S podaljšanjem kuhanja celo dosežemo razpad beljakovine kolagen (več kot je kolagena v meso bolj je meso trdo) in lahko povsem do mehkega pripravimo vrsto mesa, ki smo ga do sedaj samo dolgotrajno starali in s tem mehčali. Bočnik, vrat, rebra, ličnice, postanejo izjemno kvalitetne vrste mesa in hkrati je to tudi poceni meso. D ne govorimo o zelenjavi, jajcih, ribah … Vakuum je nekaj izjemnega!
Sous-Vide kuhanje ni več skrivnostna tehnika vrhunskih chefov. Dolga leta smo se spraševali, le kako jim je to uspelo. Skrivnost je bila v kuhanju v vakuumu. Nove tehnologije so to tehniko pripeljale množicam. Omogoča velik prihranek pri kuhanju, uporabo cenejših (boljših po okusu) materialov in najboljši možen rezultat. Tehnika prihaja tudi na naše domove, saj je povsem dostopna tudi ljubiteljem kuhanja.

Zato za vas pripravljamo brezplačen izobraževalni seminar tehike kuhanja Sous-Vide.

Vodila ga bosta naša dva najboljša strokovnjaka, Andrej Jamnik (Filco d.o.o.), inženir, veliki ljubitelj kulinarike ( z njo se tudi profesionalno okvarja), ki je tehniko kuhanja Sous-Vide izpolnjeval v laboratorijih Preston Industries (prvi naredili sous-vide aparat) in pri Ameriški kulinarični akademiji, ki je vodilna znanstvena ustanova na področju moderne kulinarike na svetu. Predvsem bo prikazal strokovni del kuhanja Sous-vide, ki ga v osnovi mora poznati vsak chef, predno se loti kuhanja.

Praktično uporabo bo na seminarju prikazal chef Peter Kovač, ki je svoje znanje nabiral pri chefih Janezu Bratovžu in Andreju Kuharju in sedaj vodi prestižno ljubljansko restavracijo Maxim. (po kriterijih medijev izbrana za drugo najboljšo restavracijo v Ljubljani). Kot prvi je tudi na ljubljanski univerzi diplomiral iz tehnike kuhanja Sous-Vide. Torej ima izjemno praktično in strokovno znanje.

 

Poglej si več o teh tehniki kuhanja in se prijavi, ne stane nič!